Belgrado Derby 2.0: spectaculaire seizoensopening

In de Hekken Travel - Belgrado Derby

Belgrado Derby 2.0: spectaculaire seizoensopening

Grobari rolt een groot doek uit op de korte zijde. De harde kern van FK Partizan geeft een duidelijk statement af. Rode Ster wordt afgeschilderd als het lievelingetje van het land. De club van de overheid, van de politie. De toon is gezet. Dit is de Derby der Europese Derby’s, dit is de Belgrado Derby: passie, strijd en een ongekend fanatisme.

Het is even geduld hebben, maar dan heb je ook een seizoensopening van jewelste. De trip naar Belgrado is de eerste in het seizoen 2019 – 2020. Een betere start kan niet. Al maanden geleden begint het bij de reizigers te kriebelen. Een mooie groep liefhebbers die met smart wachten om in dat vliegtuig te stappen. Eenmaal aangekomen ga je mee in de energie van de derby, de spanning is in heel de stad voelbaar. Het enthousiasme groeit met de minuut. We hebben er zin in!

Bier, vlees en gezelligheid

We trappen het weekend af in het restaurant van onze lokale gastheer. Hij behoort tot de fanatieke aanhang (Grobari) van Partizan. Hongerig van de reis stort iedereen zich op de uitgebreide Servische vleesschotels met daarbij de nodige Rakija en bier. Ondertussen vliegen de voetbalanekdotes over tafel. Het enthousiasme is ontzettend groot. Het is pas de tweede editie van de Belgrado trip, maar zo het weekend beginnen is nu al een heerlijke traditie.

Ondertussen zorgt onze gastheer voor de nodige achtergrondinformatie. In Belgrado is het nooit saai. Er gebeurd altijd wel wat rond de derby. De laatste tijd zijn er binnen de fanatieke aanhang van de zwart-witten ook wat problemen. Die machtsstrijd zorgt voor een unieke verdeling in het stadion. Om vervolgens uit het eerste hand de details te kunnen horen, zorgt voor een nog uniekere beleving. Wat doet deze derby met de supporters van beide clubs, met de stad, maar ook wat maakt het los in de buitenwereld. Met een volle buik en een hoop informatie duiken we het nachtleven in tot in de late uurtjes.

Achtergrond en sfeer proeven

Beide clubs werden opgericht in 1945. Partizan volgde in oktober van het jaar nadat Rode Ster in maart was opgericht. Direct na de Tweede Wereldoorlog opgericht vanuit het volk. Dat maakt deze rivaliteit anders dan dat je vaak ziet. Geen traditionele elite club tegen de club van het volk. Nee, twee clubs die simpelweg vanaf dag één zeer bepalend zijn in Joegoslavië en later Servië. Beide clubs wisten 28 keer de landstitel te winnen sinds 1947. Het is een burenruzie van ongekende proporties. Enerzijds door de ongekende passie en pyro shows, maar ook met regelmaat door de onderlinge confrontaties. Inmiddels zijn we bij editie 161 van de Belgrado Derby.

Het is een prachtig zonnig weekend. Ideaal om op zaterdag alvast het strijdtoneel te bekijken. Ook de mensen die werken voor Partizan zijn fanatiek supporter van de club. De liefde voor de club is groter dan hun baan. Zo vertelt de gids in het stadion: “Als ik moet kiezen tussen mijn baan bij de club of supporter zijn op de Zuid-tribune (Grobari), zal ik altijd voor het laatste kiezen.”. Voetbal is leven, Partizan is leven. Het museum van de club staat vol met prijzen. In 2017 wisten ze de dubbel te pakken, iets wat erg pijn deed bij de buren.

In de Hekken Travel - Belgrado Derby

“Bedankt voor de fantastische reis! Unieke ervaring. Spanning vanaf buiten het stadion tot aan in het hotel. Uitzonderlijke sfeer en een mooie pot voetbal!” Brian Koopman

De eerste Belgrado Derby van het seizoen is al essentieel. Beide clubs zijn nog ongeslagen, waar Rode Ster zelfs nog geen punt verloren heeft. Voor Partizan is het aanhaken of gelijk in de achtervolging moeten. Met die informatie lopen we vanuit het museum het stadion in waar de dag erop de uitsupporters zitten. Het Partizanstadion, vroeger ook bekend als JNA Stadion, ademt voetbal. Rauw en verweerd. Nu heerst er een serene rust, maar morgen zal het er kolken. Binnen de groep begint het meer en meer te kriebelen.

 

De voorwedstrijd

Iedereen krijgt tijdens het weekend de ruimte om je eigen plan te trekken. Zo onderzocht de één alle uithoeken van de Servische hoofdstad, waar anderen nog een potje voetbal mee pakken. Het kleinere FK Rad Beograd speelde afgelopen zaterdag thuis de degradatiekraker tegen FK Radnik Surdulica. Wie op zoek is naar hoogstaand, kwalitatief voetbal moet doorgaans niet in Servië zijn. De voetbalcultuur is heerlijk. Voor slechts € 1,50 een echt kaartje kopen bij een man aan een houten tafeltje om vervolgens beroerd voetbal te kijken in een obscuur stadionnetje.

Uiteindelijk de keuze gemaakt om vroegtijdig richting het centrum terug te keren. Goed Servisch eten met een lekker biertje staat wederom om het menu. In het centrum zijn een aantal authentieke restaurants te vinden die zeer betaalbaar heerlijk eten serveren. Omkomen van de honger kom je er zeker niet.

Belgrado Derby

De 161e editie van de Belgrado Derby trapt pas om 18.00 uur. De ideale gelegenheid om goed voor te bereiden. Het restaurant van onze Servische gastheer is de plek voor de Pre Match Drinking Session. Een aantal kilometer rond het stadion wordt doorgaans drooggelegd. In het gezelschap van enkele Russen en een Pool groeit de spanning voor de wedstrijd met de minuut. Wat kunnen we vandaag verwachten? Het geloof in een goed resultaat voor Partizan is er zeker. Rode Ster wint wel, maar denderend spelen ze niet.

In de Hekken Travel - Belgrado Derby

Als we met de taxi arriveren bij het stadion is de spanning direct voelbaar. Strakke koppies bij de supporters. We nemen plaats op de hoofdtribune. Mooi zicht op het uitvak op de Noordtribune vooral vertegenwoordigd door Delije. De harde kern van Partizan is door de problematiek nu verdeeld over drie plaatsen op de Oosttribune en Zuidtribune. Voordeel is wel dat het fanatisme door het hele stadium tot uiting komt. Waar je ook zit, je zit er middenin!

Voordat de wedstrijd is begonnen een korte confrontatie in het uitvak met de politie. Eén supporter van Delije wordt gearresteerd waar zijn kameraden dat proberen te voorkomen. Dit tot vermaak van het fanatiek vak aan Partizan zijde naast de bezoekers. Zodra de spelers het veld betreden ontsteken zij een zwart-wit gordijn aan rook. Op de Zuidtribune een groot spandoek waarbij Grobari Rode Ster praktisch beschuldigd van corruptie. De veelbesproken tank prominent in beeld met daarop mensen uit de politiek, de politie en publieke services.

Vuur in de tweede helft

De wedstrijd is niet goed, maar wel ontzettend spannend. Naar mate de wedstrijd vordert krijg je het idee dat het team wat als eerste scoort vandaag ook met de overwinning aan de haal gaat. We gaan rusten met 0-0. Maar vervelen doen we zeker niet. Op de tribunes gebeurt genoeg. De passie is ongekend. Als de tweede helft begint is het eerst Delije en vervolgens Grobari met een enorme pyro show. Bij eerstgenoemde moet het spel even stilgelegd worden door fakkels op het veld.

Halverwege de tweede helft wordt de wedstrijd nog een tweede keer stilgelegd. Een beledigend spandoek op de Zuidtribune aan het adres van de bondsvoorzitter is de oorzaak. Ze spelen pas verder als het is verwijderd. Ondertussen wordt er tussen het uitvak en de Oosttribune ping pong met fakkels gespeeld. Punten worden gescoord als de fakkel in het vak van je rivaal beland. Gezien de afstand moet je een Olympische arm hebben omdat voor elkaar te krijgen. Tot onze verbazing lukt het een aantal ook nog. Eindstand, 3-1 voor de fanatieke aanhang van Partizan.

Wanneer we het gevoel krijgen dat er op het veld niet meer gescoord gaat worden haalt Soumah ineens verwoestend uit. Vlak voor tijd pakt de thuisploeg de voorsprong. Rode Ster probeert nog wel, maar ze zijn machteloos. In blessuretijd helpt het ook niet dat Vulic een rode kaart pakt. Om aan alle onzekerheid een einde te maken scoort Partizan ook nog de 2-0. Het stadion ontploft. Om ons heen zijn de Serven uitzinnig van vreugde. De rivaal is verslagen. Zo eindigt het fantastische voetbalweekend met een geweldig hoogtepunt.

Wij danken alle reizigers die ook deze Belgrado Derby trip weer tot een ongekend succes gemaakt hebben. Wij hopen jullie in de toekomst nogmaals te verwelkomen op één van onze andere trips.

Wil jij ook mee met In de Hekken Travel dit seizoen? Check dan gauw onze reizen naar Zagreb, Sofia en Split later dit seizoen via: https://indehekken-travel.nl/voetbalreizen/