Belgrado Derby: heerlijke “eternal” chaos

Belgrado Derby: heerlijke “eternal” chaos

Crazy North vult zich letterlijk met een zee van pyro. Een orkaan van geluid neemt “Marakana” in zijn greep. Delije laat zich op ongelooflijke wijze zien. De fanatieke aanhang van Crvena Zvezda (Rode Ster) presenteert zich wederom aan de wereld. Zvezda je život, ostalo su sitnice!, Zvezda is ons leven en de rest is bijzaak. Dit is de Belgrado Derby, dit is dé Derby der Derby’s.

Dat een trip naar de Servische hoofdstad bij velen op de bucket list staat was direct duidelijk. Het enthousiasme bij een ieder vooraf was zeer groot. Is het al zo ver? Gaan we al? Nog eventjes geduld. We moest al snel mensen teleurstellen dat de reis uitverkocht is. Het is de wedstrijd die heel Servië in de hoogste staat van paraatheid stelt. Al ben je geen fanatiek supporter van één van beide clubs, als je er bij bent gieren de zenuwen door je lichaam. Het is de derby waarbij maar liefst 5.000 agenten worden opgetrommeld om alles in goede banen te leiden. Al uren voor de aftrap komen mensen naar het stadion. Strijden voor de club, winnen van je aartsrivaal, dat is wat telt!

“Weekend Belgrado met In de Hekken Travel, het was geweldig, overal is aan gedacht, ik kan het iedere liefhebber aanraden met In de Hekken Travel mee te reizen!” Nick Tempels

Bier, vlees en gezelligheid

Het weekend werd ingeluid met een gezamenlijk diner bij een typisch Servisch restaurant. En zoals eigenlijk op de gehele Balkan betekent dat grote vleesschotels met een heerlijk biertje (en Rakija) er naast. De groep had elkaar al snel gevonden. Met her en der wat plaagstootjes over en weer blijkt de gezamenlijke voetbalpassie een snelle ijsbreker te zijn. Liefhebbers uit alle windstreken van Nederland en België. Derby Day komt uitgebreid aan bod en onze lokale gastheren worden de oren van de kop gevraagd. De nieuwsgierigheid rond de rivaliteit tussen de twee grootste clubs van het land groeit met de minuut.

Menig Serviër in het restaurant kijkt zo nu en dan verbaasd op als het gekke groepje Hollanders en Belgen een plaat van André Hazes, het YNWA of een keiharde rammer opzet. Het is wel duidelijk waar het feestje gevierd wordt en het weekend is pas net begonnen. De uren tikken weg. Na verloop van tijd wordt zelfs mede gedeeld dat de tap met het lokale bier leeg is. Dat is het signaal om ergens anders het feestje verder te bouwen. Kroegen en discotheken worden aangedaan tot in de late uurtjes. De volgende ochtend aan het ontbijt zijn er dan ook genoeg brakke koppies te zien.

Achtergrond en sfeer proeven

Rode Ster heeft een zeer rijke historie. Toen Joegoslavië nog bestond was het een club die op Europees niveau serieus mee deed met als absoluut hoogtepunt de Champions League winst in 1991. Een resultaat wat de haat vanuit Partizan alleen maar deed toenemen. Zij wisten het in 1966 tot de finale te schoppen waarin Real Madrid met 2-1 te sterk was. De rood-witten wisten dus uiteindelijk wel de cup met de grote oren te winnen. ook het tragische vliegtuigongeluk in 1958 bij München waarbij 3 medewerkers en 5 spelers van Manchester United omkwamen is onlosmakelijk verbonden met Crvena Zvezda. De dag ervoor speelden ze 3-3 tegen de grootmacht uit Engeland in de kwartfinale van de Europacup voor kampioenen. Hierover werden we uitgebreid ingelicht in het museum van Rode Ster.

Beide clubs werden opgericht in 1945. Partizan volgde in oktober van het jaar nadat Rode Ster in maart was opgericht. Beide clubs werden dus direct na de Tweede Wereldoorlog opgericht vanuit het volk. Dat maakt deze rivaliteit anders dan dat je vaak ziet. Geen traditionele elite club tegen de club van het volk. Nee, twee clubs die simpelweg vanaf dag één zeer bepalend zijn in Joegoslavië en later Servië. Beide clubs wisten 28 keer de landstitel te winnen sinds 1947. Het is een burenruzie van ongekende proporties. Naast Delije (Moedig) heeft Grobari (Grafdelvers) van Partizan een heftige reputatie. Enerzijds door de ongekende passie en pyro shows, maar ook met regelmaat door de onderlinge confrontaties.

“Weekendje Servië met in de Hekken Travel, alles top geregeld, de gids was goed en duidelijk. Ook werden er goede beslissingen genomen qua veiligheid. Zeker een aanrader!” Bren Bleeker

Vanuit het museum duiken we de tribune op. Op de noordzijde zien we dat de voorbereidingen op vanavond al druk gaande zijn. Vanaf het ereterras van het museum kan je een stuk over de stad heen kijken. De Katherdraal van de Heilige Sava kleurt de horizon. Het imposante Rajko Mitic stadion maakt indruk. Het biedt plaats aan 55.000 toeschouwers en heeft de bijnaam “Marakana” gekregen omdat het ooit plaats bood aan 100.000 toeschouwers. Daarmee leek het stadion erg op het imposante bouwwerk in Rio de Janeiro. De officiële naam dankt het aan de eerste Rode Ster aanvoerder Rajko Mitic. Hij droeg het rood-wit maar liefst 14 seizoenen vanaf 1945 waarin hij 262 doelpunten maakte in 572 wedstrijden.

Helaas kunnen we geen rondje door het stadion doen. De anti-terreur eenheid kampt het stadion uit op zoek naar explosieven. Daarna mag alleen de harde kern nog naar binnen om de voorbereidingen op de wedstrijd verder af te maken.

Marakana stadion

Spanning neemt toe

Inmiddels is iedereen erg dorstig geworden. Vanwege een alcohol verbod is een biertje drinken niet mogelijk. Een colaatje dus terwijl de toenemende drukte nabij het stadion langzaam in ons wordt opgenomen. Wat deze wedstrijd hier betekent wordt al snel duidelijk. Peloton na peloton van de politie marcheert voorbij richting stadion. Stuk voor stuk enorme kleerkasten. Duidelijke spanning op de gezichten. Het zijn er letterlijk honderden die voorbij trekken. Ruim een uur lang volgt de ene groep de andere.

Als ook de magen weer beginnen te knorren gaan we een stukje terug naar beneden naar het grote kruispunt onderaan de heuvel. Dit is de plek waar je kan kiezen. Links naar Rode Ster, rechts naar Partizan. Hemelsbreed slechts 400 meter tussen de stadions. Ook hier een leger aan politie. Ook de stroom supporters neemt langzaam maar zeker toe. Vanaf de bovenverdieping van een fast food tentje wordt alles nauwkeurig door ons gevolgd. Terwijl de lokale hamburger er prima in gaat, neemt de spanning ook bij ons met de minuut toe. Het is bijna zo ver!

De Derby der Derby’s

De weg terug naar boven wordt ingezet. We mengen ons tussen de duizenden supporters. Een Delije ontvangstcomité scant ons nauwkeurig. Een fanatieke aanhang van ongekende proporties. Dat beloofd wat. Ook hier druipt de spanning er af. Maar zij zijn er klaar voor. Hun club staat immers ongeslagen bovenaan met de aartsrivaal op ruime afstand. We nemen plaats op de lange zijde met uitstekend uitzicht op het veld en beide harde kern groepen. Bijzonder detail, het uitvak is vandaag in drieën gesplitst met buffervakken er tussen. Binnen Grobari rommelt het al lange tijd vanwege de interne machtsstrijd die er gaande is. Wie herinnert zich nog de beelden van een groepje gasten die in hun nakie de sintelbaan op werden geschopt?

Dit is de 159e keer dat de clubs tegen over elkaar staan. Het zal nooit vervelen. De kwaliteit van het voetbal is niet waar het om gaat, dat is doorgaans niet om aan te zien. Je bent eerder 90 minuten lang intensief bezig met alles wat er om het veld gebeurd. In de eerste helft hield Delije het nog relatief rustig als het om vuurwerk gaat. Wel een prachtig display gericht op Kosovo. Het land waarvan de Serven vinden dat het hen nog altijd toebehoort. Daarna volgen nog een paar tifo acties, waarbij langzaam maar zeker de hoeveelheid pyro toeneemt.

“Afgelopen weekend mee naar Belgrado geweest voor de derby.

Het was allemaal tot in de puntjes geregeld!” Sebastiaan Verheyen

De verschillende uitvakken vieren ondertussen hun eigen feestjes. Spandoeken, uitdagende teksten en vuurwerk volgen elkaar ook daar in rap tempo op. Het gaat helemaal los als Partizan op voorsprong komt door een ogenschijnlijk heel gelukkig buitenspeldoelpunt. Even daarvoor zag Rode Ster onterecht een goal worden afgekeurd wegens vermeend buitenspel. De spelers vieren het met de fanatieke dat massaal pyro afsteekt. Marakana is nu even van hen.

Delije op zijn best

Op de Noordzijde schroeven ze hun support nog een tandje op. De tweede helft trappen ze af met een zee aan pyro en een orkaan van geluid. Het enorme vak vult zich met strobo’s en fakkels terwijl de kelen op vol volume worden gezet. Dit maakt indruk. Zo massaal als dit zie je ze zelden. De groep geniet zichtbaar. Aandacht voor de wedstrijd is er totaal niet meer. Delije is los en hoe! Vanaf dat moment lijkt er geen einde te komen aan de hoeveelheid vuurwerk. De harde kern neemt het stadion in zijn greep.

Dit wordt nog eens versterkt als in de 75e minuut de thuisploeg op gelijke hoogte komt. Met een prachtige schuiver binnenkant paal wordt de 1-1 binnen geschoten. Het stadion ontploft en schudt letterlijk op de grondvesten. Mensen vallen elkaar bijna huilend van geluk in de armen. Dit is wat de club voor de mensen betekent. Dit is wat de rivaliteit inhoud. Dat de wedstrijd met alle 22 spelers wordt uitgespeeld mag een wonder genoemd worden. Diverse flinke opstootjes vinden plaats. Ook de spelers weten dondersgoed het belang van deze wedstrijd en daar doen ze alles voor. Dat wordt ook geëist vanaf de tribunes.

De wedstrijd eindigt uiteindelijk in een gelijkspel. Beide teams krijgen het respect van hun aanhang. Strijden tot de laatste seconde. Niet verliezen. Het wordt geaccepteerd. Het gat tussen de twee blijft 15 punten, Rode Ster blijft ongeslagen. Dat is voor Delije al meer dan genoeg. Er zal een godswonder moeten gebeuren willen zij het kampioenschap nog uit handen geven. Door gebrek aan openbaar vervoer rond het stadion zat er niets op dan terug naar het hotel te wandelen. Tijd die heel nuttig werd besteed. Er werd nog druk nagepraat en onze lokale gastheren kregen talloze vragen op zich afgevuurd. Ook zij genoten zichtbaar van de derby en het enthousiasme binnen de groep.

Afsluiten in stijl

Met wederom een traditioneel Servisch diner werd de dag geweldig in stijl afgesloten. Video’s en foto’s van de derby werden uitvoerig bekeken en gedeeld. Ook het thuisfront mocht mee genieten. Ook worden al direct plannen gesmeed voor de nabije toekomst. Zullen we nog naar Stockholm gaan in april? Zijn er nog plekken over voor de reis naar Sarajevo? Daar gaan we uiteraard allemaal voor zorgen! Eerst deze heerlijke “eternal” chaos op ons in laten werken.

Voor de meesten was de zondag de dag van afscheid nemen. Echter voor een aantal was er een bonus. Een tweede derby tussen de grootmachten, maar ditmaal in het basketbal. Met een minimaal verschil weet Crvena Zvezda buurman Partizan te verslaan. Het wordt 70-68.

Voor 2019 zijn we drukdoende bezig met nog een tweede Belgrado trip te organiseren. De eerste reserveringen zijn hiervoor al binnen. De verwachting is dat deze in de maand september gepland zal worden. De exacte reisdata zullen bekend worden zodra het speelschema voor het seizoen 2019-2020 gepresenteerd wordt. Wil jij ook alvast je plek reserveren? Stuur dan een e-mail naar booking@indehekken-travel.nl met je gegevens toe. Er is slechts beperkte beschikbaarheid.

Wij danken alle liefhebbers op deze trip voor een geweldig weekend! Hopelijk zien we jullie snel op een volgende trip.

“Afgelopen weekend de Eternal Derby beleefd Wat een ervaring! Een geweldige sfeer geproefd. Wat een apotheose! Daarnaast erg goed georganiseerd en veel achtergrond informatie verkregen door zowel de lokale gidsen als de organisator zelf. Een away day voor in de boeken!!” Benjamin Boltjes