Fantastische kick-off in Sofia

Fantastische kick-off in Sofia

Afgelopen weekend dé aftrap van In de Hekken Travel in Sofia, Bulgarije. Zo’n kick-off van een jonge organisatie is toch altijd even spannend. We mogen met zeer veel trots terug kijken op een zeer geslaagde trip vol voetbalcultuur, gezelligheid en leuke verrassingen. Eentje voor in de boeken dankzij een fantastisch reisgezelschap.

“Top geregeld allemaal, super weekend beleefd in Sofia met deze organisatie en zeker voor herhaling vatbaar!” Joep Gubbels

Derby Day

De vrijdag stond in het teken van uitgebreid kennis maken als groep en de sfeer in het centrum van Sofia proeven. Naast de titel voetbalstad heeft de hoofdstad ook een levendig stadshart waar je heerlijk kan eten en op stap gaan. Na een stevig ontbijt op zaterdagochtend stond onze lokale gastheer Alex klaar om ons derby day te laten beleven als onderdeel van de ultras van Levski Sofia.

Omdat sinds 2011 de derby op neutraal terrein wordt gespeeld, konden we derby day beginnen met een kijkje in het stadion van Levski. Via de spelerstunnel liepen we dit karakteristieke Oostblok stadion binnen om op het gemak alle details in ons op te nemen. Daarna was het tijd om richting het centrum te gaan.

Na een wat vertraagd bezoek aan de ultras fanshop en een uitstekende maaltijd in een typisch Bulgaars restaurant, was het nu toch echt tijd voor de derby. Door meerdere incidenten in de afgelopen jaren merk je dat de stad onder hoogspanning staat. Corteos waren verboden, plus een pakket aan andere maatregelen moet de indruk wekken dat The Eternal Derby of Bulgaria onder controle is.

In een wijk nabij het Vasil Levski Stadion (nationaal stadion) verzamelden we met een deel van de ultras. Helaas door wat interne problematiek zitten de ultras van Levski gesplitst van elkaar in het stadion. Na een gastvrij onthaal met de nodige biertjes was het tijd om richting stadion te gaan. De nerveuze politie raakte volledig in paniek toen ineens een groep van honderden fanatiekelingen zich in beweging zette. De sfeer was echter uitstekend. De Blauwen hadden er zin in!

“Top trip, zwaar relaxed! Memorabel, vooral de zondag! Voor herhaling vatbaar!” Marcel Cerri

We namen plaats op de lange zijde, dicht tegen de fanatieke aanhang van CSKA. Daarmee hadden we de optimale derby beleving. Wat deze derby betekent voor de Bulgaren, de rivaliteit, was goed voel- en zichtbaar. Een heerlijke sfeer, passie en de nodige vocale provocatie. Omdat beide kampen een grote fanatieke aanhang hebben plus 50% van het stadion bezetten, krijg je een derby day zoals je ze graag ziet. Alle facetten waren aanwezig. Als kers op de taart een aantal mooie tifo acties aan beide kanten en een pyoshow aan CSKA kant. Door alle spanningen konden beide kampen ditmaal niet volledig uitpakken, maar dat geeft eens te meer weer hoe hoog de standaard ligt binnen één van de hefstigste rivaliteiten van Europa. Ze willen elkaar misschien nog wel meer aftroeven op de tribunes dan op het veld.

Door een doelpunt van Levski in de eerste helft wisten ze uiteindelijk de overwinning binnen te slepen. Daarmee veroverde ze direct ook de koppositie van hun aartsrivaal. Het beloofd een verder spannend verloop van de competitie te worden waarin de landstitel hopelijk weer eens naar Sofia gaat. Er was nog tot in de late uurtjes nagenieten van deze fantastische dag.

You can’t ban a Loko fan

Sofia is een absolute voetbalstad. Naast de grote twee heeft het nog talloze andere clubs en verlaten stadions. Als liefhebber kan je hier dan ook je hart op! Eén van die voetbalclubs is Lokomotiv Sofia. Decennialang opererend in de schaduw van Levski, CSKA en zelfs Slavia. Toch wist het vier keer landskampioen te worden en viermaal de beker te winnen. In 2015 werd de club door financiële problemen uit de competitie gezet en werd uiteindelijk ontbonden. Met name door toe doen van de supporters werd de club nieuw leven in geblazen als zijnde FC Lokomotiv 1929 Sofia.

Inmiddels de club vanuit de vierde klasse weer opgekomen naar de tweede divisie. Zicht op de hoogste divisie hebben ze vooralsnog niet, aangezien ze onderaan de ranglijst bungelen. Op zondag stond er een heuse degradatiekraker op het programma. Directe concurrent Kariana Erden kwam langs. We kregen te horen dat door een pitch invasion en aanval op de scheidsrechter Lokomotiv een straf van vier wedstrijden zonder publiek moest spelen. Desondanks besloten we naar het stadion in een verre buitenwijk van de stad af te reizen. Wie niet waagt wie niet wint. Dat deze dag een briljante verrassing zou opleveren wisten we op dat moment nog niet.

“Marginale trip in een aftands land met een organisatie die de voorliefde voor rotzooi, voetbalromantiek en gezelligheid (met alcoholische versnapering) begrijpt. Iedereen krijgt de vrijheid dit op hun eigen manier te beleven. Leuk gelijkgestemd gezelschap” T.H.

Na wat rond het stadion gelopen te hebben, deden we vergeefse pogingen om toch het stadion in te kunnen. Een gebrek aan een Bulgaarse talenknobbel en geluk zorgden voor de teleurstelling. Omdat het houten supportershome wel open was, deden we ons te goed aan belachelijk goedkoop bier en wodka. Na wat aftasten van enkele Loko supporters werden we binnen no time zeer gastvrij behandeld. Enkele oude baasjes lieten trots zien onderdeel uit te maken van de “Drinking Hools”. Al snel werden we uitgenodigd om te blijven en de wedstrijd te kijken. De oudjes hadden samen een handje vol ultras een wel hele creatieve manier gevonden om toch de wedstrijd te kunnen zien.

Het voordeel van Stadion Lokomotiv is, is dat het niet volledig bestaat uit tribune. Een deel is nog gewoon een dicht hekwerk. Twee pick-ups en wat lost-vast materiaal werden aangerukt waar een heuse minitribune van werd gemaakt. Vanuit de achterbak kon men net over het hek kijken om hun helden te zien spelen. Met gezang en passie moedigden ze hun club aan. En met succes! De thuisploeg won met 2-0 waarmee de degradatiezorgen voor in ieder geval even verleden tijd zijn.

Met een hoop gezelligheid werd de overwinning gevierd. Na de nodige souvenirs ingeslagen te hebben werd afscheid genomen en koers gezet naar een authentiek Bulgaars restaurant voor het laatste gezamenlijke diner. Met lokale muziek, (vuur)dans en heerlijk eten werd deze bijzondere dag herbeleeft. Een fantastische afsluiter van een memorabel weekend.

Wij danken alle deelnemers voor het mede mogelijk maken van deze fantastische start voor In de Hekken Travel. Wij hopen jullie op één van ons volgende trips wederom te verwelkomen.

“Het was voor mij een onvergetelijke trip. De organisatie en het reisgezelschap waren super. De eerste met In de Hekken Travel, maar zeker niet de laatste!” Mick Rutten