In de Hekken Travel: Eternal Derby of Bulgaria

In de Hekken Travel: Eternal Derby of Bulgaria

In de verte hoor ik harde, doffe klappen. Het is het geluid van zwaar knalvuurwerk. De ultras van Levski Sofia zijn er overduidelijk klaar voor: de Eternal Derby of Bulgaria. Nog slechts enkele uren voor het treffen tussen de aartsrivalen uit de hoofdstad. We kunnen ons opmaken voor een heftige derby day onder de Bulgaarse zon.

Corteo

Het vuurwerk geeft ons een duidelijk gevoel van richting. Door een niet Engels sprekende taxichauffeur zijn we op een compleet verkeerde locatie afgezet. Een aantal vrienden en ik lopen de longen uit ons lijf. We zijn net op tijd om ons aan te sluiten bij onze Bulgaarse vrienden. De corteo richting het stadion staat op het punt van vertrekken.

De duizenden van Levski zetten zich in beweging. Velen vlaggen kleuren de stoet. De ene na de andere fakkel wordt ontstoken. Wij positioneren ons bijna vooraan in de groep. Het fanatisme, de passie straalt van die gasten af. De liefde zit diep, zij zijn Levski. Voor zover wij Bulgaars snappen proberen we mee te zingen met de vele liederen. Komt vooral neer op geluid maken als er een bekend deuntje voorbij komt.

De route naar het stadion is prachtig. Dwars door het centrum, langs iconische gebouwen die Sofia karakter geven. Ondertussen sluiten steeds meer supporters zich aan. De blauwe massa blijft groeien. Na enkele kilometers doemen de grote lichtmasten van het Vasil Levski stadion op. De spanning stijgt met de minuut.

Heftige rivaliteit

De derby behoort absoluut tot één van de hefstigste van Europa. De rivaliteit is eind jaren 40 ontstaan toen CSKA als nieuwe club direct de titel pakte. De clubs groeiden uit tot de meeste succesvolle van het land. Jaar in jaar uit strijden de clubs om de prijzen wat de rivaliteit alleen maar versterkt.

In 2016 krijgt de rivaliteit nog een extra impuls. Het al jaren financieel kwakkelende CSKA koerste recht op faillissement af, na eerder al terug gezet te zijn naar de amateurcompetities. In die hoedanigheid wist de club nog wel de beker te winnen, maar het einde was in zicht. Grisha Ganchev, toen nog eigenaar van Litex Lovech, dacht daar anders over. De licentie van Litex werd overgeheveld naar CSKA om zo de club nieuw leven in te blazen. De wedergeboorte van CSKA betekende het elimineren van Litex, wat op een andere licentie terug moest naar de amateurcompetities.

Het nieuwe CSKA werd in eerste instantie niet geaccepteerd door de fanatieke aanhang. Zij bleven het echt CSKA, wat nog altijd in de lagere regionen uitkomt, trouw. Flink wat geld bleek wonderen te verrichten. De kopstukken van de ultras en hooligans werden beloond met goede banen en auto’s. Het nieuwe CSKA had nu ook een aanhang. Hoewel voor Levski de rivaal nog altijd “dood” is, is de rivaliteit er alleen maar intenser op geworden. Als vanouds strijden beide clubs weer om de prijzen.

Eerste rang

Wanneer je plaatst neemt tussen de harde kern kan je doorgaans niet lukraak foto’s schieten. Mijn beleefde vraag leverde mij uiteindelijk meer op dan gehoopt. Het voordeel is dat de ultras hun eigen beveiliging organiseren. Dit nadat er in het verleden te vaak ongeregeldheden met de politie waren. Vijf minuten voor aanvang van de wedstrijd kreeg ik toestemming om foto’s te maken en wel op de sintelbaan voor het vak met de fanatieke aanhang van Levski.

Duizenden fanatieke gasten die negentig minuten lang vol gas geven. Continu een orkaan van geluid wat over je heen komt. Ik kwam ogen en oren te kort. De passie is ongekend, aan beide zijden. Prachtige tifo acties en pyro shows. Ik kon van dit alles genieten vanaf eerste rang!

Levski wist de derby uiteindelijk te winnen met 2-1 te winnen.

De Twaalfde Man bezocht in maart 2017 de Eternal Derby van Bulgarije

Zelf Sofia beleven>

Jij kan nu zelf de Eternal Derby of Bulgaria beleven. In samenwerking met De Twaalfde Man bieden we je een samengestelde reis aan die naast de derby een uitgebreide kennismaking met Sofia en de lokale cultuur biedt. Je proeft de typisch Bulgaarse keuken, maakt kennis met lokale gewoonten en duikt in de voetbalcultuur plus het nachtleven van het prachtige Sofia.

Wanneer: van vrijdag 28 september tot maandag 1 oktober 2018.

Voor meer informatie en boekingen: Eternal Derby of Bulgaria – Levski vs CSKA (klik hier)

Foto’s: De Twaalfde Man en Sander Wesdijk