Levendig Lissabon

Levendig Lissabon

Eens te meer heeft Lissabon afgelopen weekend bewezen wat een heerlijke stad ze is. Prachtige lenteweer, een veelzijdig karakter en een uitgebreide voetbalcultuur. Met maar liefst veertien liefhebbers reisden we af naar de Stad van de Zeven Heuvelen om te genieten van gezelligheid, culinaire hoogstandjes maar bovenal een passievolle derby day tussen de grootmachten Sporting CP en SL Benfica.

Het gebeurd niet vaak dat het slecht weer is in Lissabon. Helaas bleek heel Portugal op de startdag van onze trip last te hebben van stormachtig weer. Dit zorgde voor de nodige vertragingen waardoor voor een deel van de groep het weekend wat later begon dan gepland. Het mocht echter de pret niet drukken. Het weekend werd afgetrapt met heerlijk eten en een biertje om zo met elkaar kennis te kunnen maken.

Met de groep compleet kreeg een ieder de ruimte om de stad zelf te ontdekken. Je bent immers op vakantie en dus ook ruimte voor een stuk eigen invulling. Liefhebbers dat het zijn werd een deel van de dag besteed aan voetbal. De één een rondleiding door het stadion van Benfica, de ander een voetbalpot bezoeken in de tweede divisie. Het zonnetje had inmiddels de stad in haar greep, wat zorgde voor prima lenteweer.

Voetbalhistorische tour

De rivaliteit tussen Sporting CP en SL Benfica bestaat al meer dan 100 jaar en is nauw verweven met de ontstaansgeschiedenis van het Portugese voetbal. Om derby day goed te beginnen doken we na het Zondagse ontbijt de historie in. Na een hartelijk welkom van onze bevlogen lokale gastheren hing de groep aan hun lippen. Twee wandelende encyclopedieën als het gaat om het Portugese voetbal.

Van de geboorteplaatsen van SL Benfica en OS Belenenses, tot aan de discussies welke club het eerst bestond: Sporting CP (1906) of SL Benfica (1908 maar voorganger Sport Lisboa in 1904). Topspelers, politieke invloeden, historische uitslagen en last but not least Dona Rosa. Deze 86-jarige dame runt nog altijd een kleine (voetbal)café daar waar ooit het iconische Estádio José Manuel Soares stond. Het stadion wat in 1956 verdween, Dona Rosa ontvangt nog altijd jeugdvoetballers en supporters van Belenenses in haar café.

Supportersrevolutie Belenenses

Afgelopen zomer kregen de supporters van Belenenses de club weer in handen. Hierdoor moest de club wel weer volledig onderaan de Portugese voetballadder beginnen. Enkele honderden supporters en ultras steunen deze club door dik en dun. Hoe dat er uit ziet ondervond de groep aan het einde van de tour. Bij Estadio do Restelo kregen we een hartelijke ontvangst in het supportershome van “Furia”, de fanatieke aanhang van de club.

Ons geluk dat zij die middag een thuiswedstrijd speelden. Zo konden we in ieder geval een glimp opvangen van deze unieke club en haar fanatieke supportersschare. Helaas konden we slechts 20 minuten delen in hun liefde voor de club, mochten we eenmaal mee juichen in wat uiteindelijk een 5-0 overwinning zou worden. Derby de Lisboa wachtte op ons.

De toekomst van Belenenses

Derby de Lisboa

Portugezen zijn een eervol volk. Ongeacht de stand op de ranglijst, de derby moet gewonnen worden. Dit maken ze ook duidelijk met woord en gebaar. Haast Zuid-Amerikaanse taferelen. Voor Sporting is het aan- of afhaken. Met een diversiteit aan sfeeracties en vuurwerk gaf de fanatieke aanhang het juiste voorbeeld. Nu moet het op het veld gebeuren.

Als door de spanning verlamt begon Sporting heel slecht aan de wedstrijd. Benfica was heer en meester in Estadio José Alvalade tot plezier van het uitvak. Tot afgrijzen van het thuispubliek stond er na een half uur 0-2 op het scorebord. Een kleine opleving vlak voor rust zorgde voor hoop in de groen-witte harten. De aansluitingstreffer was daar.

De hoop werd echter vlak na rust aan diggelen geschoten door Benfica. Sporting mocht blij zijn dat O Glorioso slechts uitliep naar 1-4, voordat Bas Dost vlak voor de tijd de score nog een iets beter aanzien kon geven. Een eindstand van 2-4, maar deze levendige derby kon veel meer doelpunten opleveren naast de drie die door de VAR werden afgekeurd. Naast een rode kaart gebeurde er van alles, zowel op als naast het veld. Heerlijk passie.

De groep leefde zichtbaar mee. Het plezier van een fantastische wedstrijd was van de gezichten af te lezen. De perfecte afsluiter van een heerlijk voetbalweekend waar nog flink over nagepraat werd.

We mogen dan ook terugkijken of een uitstekend weekend in levendig Lissabon. Louter positieve reacties mogen ontvangen. Wij danken alle liefhebbers op deze trip die het weekend tot een groot succes hebben gemaakt. Dank jullie wel en hopelijk zien we jullie terug op één van onze volgende trips.

Lissabon Trip 2.0

In het seizoen 2019 – 2020 zal de reis naar Lissabon opnieuw gemaakt worden. Staat deze geweldige stad nog op je lijstje? Ben je ook benieuwd naar de energie derby beleving van de Portugezen? Je kan nu al je plek voor deze trip reserveren. Neem hiervoor contact met ons op via booking@indehekken-travel.nl

“Top voetbalweekend gehad in Lissabon, zonder deze organisatie waren we nooit tot zo dicht bij de echte locals geweest. Super geregeld, volgend seizoen weer!” Matty Nelis